İlk Yerleşimi
MS 1300’de, ada, Bizans İmparatoru 2. Andronikonus un izniyle, Katalanların (İspanya) deniz üssü olarak kullanılıyordu. Bu 1307 de sona erdi ve adaya çoğu balıkçı ve tekne sahibi olan Yunanlılar yerleşti.
Kaynak http://ekinlik.org
Osmanlı İmparatorluğu Devri
Osmanlı imparatorluğu devrinde, Koutalis (Ekinlik) halkına ait gemiler, Ege ve Akdeniz üzerinden Avrupa ya, özellikle İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere ye giderek oralardan İstanbul a ticari mal getiriyordu. Bazı tekneler ise Marmara da balıkçılık yapıyor ve balık ticaretinde bulunuyordu. Bu ticaret Romanya ve Rusya kıyılarına kadar uzandı. Koutalis halkı buralardan buğday aldı. Hala kalıntıları bulunan değirmenlerde Romanya, Rusya ve Marmara ya da Kizikos(Erdek) den gelen buğday işlendi.
Ticari Faaliyetleri
Daha sonra 1816 da bazı gemiler sünger avcılığı için değiştirildi. 1900 de 25 tekne (200 tonun üzerinde) ve 30 tane sünger teknesi vardı. Bu teknelerin her biri 4 tondu ve 8 kişilik mürettebatı vardı. Bu filo, İstanbul limanında demirliydi. Aşağıda, o yıllarda Ekinlik adasında bulunan bir grup sünger avcısının resmi görülmektedir.
Osmanlı döneminde adada, giysi, yiyecek, ev eşyası vs. satan dükkanlar ve sahilde 3-4 kafe-restoran vardı. Ayrıca bir postahane de mevcuttu. Halkın başlıca geçim kaynağı, ticari nakliyat, balıkçılık, sünger avcılığı ve tuzlu balık ticaretiydi.